Gitar çalmayı öğrenmek hakkında

Bir çok insanın severek, beğenerek dinlendiği, günü gelip hevesle aldığı işte o gitarı öğrenmek hakkında birkaç şey demek istiyorum.biraz bilgi vermek azıcıkta eleştirmek adına... 

gitar türleri
Öncelikle bilgi kısmından başlayalım. Gitar çalmayı bir hevesle öğrenmek istiyorsunuz değil mi? hemen şarkılar çalmak, türküler söylemek.. o zaman ilk yapacağınız şey doğru gitarı seçmek olacak. Dinlediğiniz türe özgü klasik gitar, akustik gitar, elektro gitar, bass gitar gibi seçenekleri hatta perdesiz,  8 telli, lapp steel gibi bir çok türü de var ama bizim için temel gitar türleri üstte bahsettiklerim olacak ve sizler bunlardan birini seçip öğrenmeye başlayacaksınız.

Tavsiye niteliğinde ilk olarak klasik veya akustik gitarla başlamanızı önermekteyim. Çünkü gitarın temeli bunlarla atılmalı ve ilerde elektro veya bass çalmak isterseniz size büyük kolaylıklar sağlayacağı aşikar olan gitar türleridir.


Gitar türümüzü seçtik, peki fiyatı nasıl olmalı?  İşte burda hiç kendinizi kasmaya gerek yok.  ucuz gitar almaktan geri durmayın. evet gidin en ucuz gitarı alın. o sizin ilk göz ağrınız ve ellerinizin nasırlarının tek sebebi hatta ileride ünlü bir gitarist olacak sizi yetiştirecek bir enstruman olacaktır. Çünkü yeteneğiniz  ve bitmeyen bir azminiz olmadığınız sürece ne aldığınızın kesinlikle hiç bir önemi yoktur.


Gitarımızı aldıktan sonra yapılacak ilk şey gitarı tanımak olmalıdır. Elinize alıp tüm perdeleri, tüm telleri, burgularını, kasasını gözden geçirmeli ve öğrenmeliyiz. Aynı bir insan tanır gibi...

Şimdi sıra gitar öğrenmenin girişinde. İlk olarak özel bir kursa gitmeyi denemeyin. Günümüz teknolojisi sağolsun her bilgi internette mevcut oldugu için gerekli temel bilgileri bulmak ve gitar derslerini izlemek kolay.  Bu yüzden ilk 3 ay kendi başınıza gitarı öğrenmeye çalışmanızı önermekteyim. Baktınız 3 ay geçti hala bir şey olmadı. Ufaktan gitar kurslarını araştırmaya başlarsınız.


  • Unutmayın gitar çalmanın ne yeri ne zamanı vardır.  
  • Sabah, öğle, akşam hatta gece bile gerekli desibelde kendi kendinize çalın ve alıştırmaları tekrarlayın.
  • şarkıları önce iyice dinleyin. Çalmaya geldiğinde kesinlikle ilk olarak kulaktan çıkarmayı deneyin.
  • mutlaka gitarınızı tam akortlu olarak çalın.
  • gitar çalmaya uzun aralar vermeyin.(1 ay ve daha fazla)
  • akor ve tablar kısa yolunuz olmasın. Kulağınıza güvenin ve geliştirin.
  • pena ve elle çalmaya alışın.
  • ayağınızla ritm tutmayı deneyin.
  • tek tür müziğe yönelmeyin, rocktan tut aşık veysel e kadar her türe aşina olun.
  • parmak egzesizlerinde metronom kullanın.
  • çaldığınız şarkılara kendinizden bir şeyler katmayı deneyin.
  • parmak nasırlarınızı ellemeyin. onlar sizin bu alanda ki tek yardımcınız olacak.
  • gitarınızı benim gibi sağa sola atmayın. Mutlaka sabit ve güvenli bir yeri olmalı.
  • gitarınızın tellerini düzenli olarak değiştirin ve temizliğine öem verin.







Belli bir süre geçti ve az çok bir şeyler öğrendikten sonra gitarınızı değiştirme vakti gelmiş demektir. Bütçenize ve ilgi alanınıza göre uygun gitarı seçip artık gitar öğrenmeye giriş seviyesini geçmek size kalmış.  azim, irade, yetenek...




  Şimdi gelelim eleştiri kısmına öncelikle gitar bir müzik aletidir. ne bir ilgi aracı nede bir övünme sebebi değildir. 3 akor bastım diye kendini jimi hendrix sanan tiplerle hatta kadınların ilgisini çekebilmek için eline gitar almış lüzümsüzlarla da karşılacağınızdan eminim.
Gitar çalmayı besleyen tek şeyin müziğe duyulan sevgiden ibaret oldugunu unutmayın ki 2 günlük heves uğruna ne paranızı ne de zamanınızı boşa harcamayın.

Son sözlerimi aynı şeye vurgu yaparak yani  gitarın hiç bir zaman ilgi çekme  ve kendini beğenmişlik taslama amacıyla kullanılmak için var olmuş değildir diyerek bitiriyorum.

İYİ ÇALIŞMALAR.



Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.