Kolay gitar akort etme programı ve kullanımı(pc ve mobil)
gitar akort programı |
Programı ister google play yada web de ismini yazarak isterde buraya tıklayarak ücretsiz olarak telefonunuza indirip kurduktan sonra sağdaki resimdeki ekran karşınıza çıkacaktır. bu ekranda ortada akort ibresi vardır. ister alttaki tellere tıklayarak kulaktan akort edin isterse AUTO TUNE yazan kısmı aktif ettikten sonra gitarınızın tellerine basıp , ortadaki ibreyle birlikte ibrenin tam ortada olacak şekilde akort edebilirsiniz.
Gitarınızın en alt teli E 2.teli B 3.teli G... olacak şekilde akordunuzu edebilirsiniz.
Bir başka akort şekli ise uygulamadaki A4 yazan kıs
ma tıkladıktan sonra karşınıza gelir. Buradada aynı şekilde ilgili tellerin isimlerini bildikten sonra ortadaki ibre vari görünümün yeşil olmasıyla birlikte akordunuzu edebilirsiniz ama buna gerek yok ilk baştaki işimizi hayda hayda görür
gitar akort |
Bu programda ukelele gibi farklı gitar benzeri enstrumanların akortlarıda mevcuttur.
Şimdi akort etmenin pc için olan kısmına gelelim.bunun için 2 farklı uygulama söyleyecegim
ilk olarak , hiç bir kurulum gerekmeden direkt olarak açabileceginiz bir akort programıdır program yapımcısı mike gieson gayet sade ve kolay ama müzik kulagı gerektiren bir program yapmış . buradan indirebilirsiniz. yada web ten mike gieson guitar tuner download yazarak bulabilirsiniz.
mike gieson gitar tuner |
gitar klavyesi |
2. programda klasik program ap tuner . buraya tıklayarak programı indirebilirsiniz.
Tabi bu program için pc mikrofonu şart.
aşağıdaki detaylı anlatım '' bekirhoca.com '' dan alıntıdır.
Programı açtığınızda karşınıza yukardaki pencere çıkacaktır. Pencerenin bir çok yerinde gördüğünüz a-b-c-d-e-f-g harfleri batı müziği sisteminde notaları simgelemektedir. Bunlar sırasıyla şöyle tekabül gelir; A = La , B = Si , C = Do , D = Re , E = Mi , F = Fa , G = Sol . Sol orta tarafta gördüğünüz Presets menüsündeki kısımlar akord düzenleri temsil eder. Standart bir akord yaparken burayla işiniz olmiyacaktır.ANLAMADIGINIZ YERİ YORUM OLARAK BELİRTİN.
Altta uzanan bar ise o an verdiğiniz sesin ana notaya yakınlığını temsil eder. Yani Mi (E) teline vururken alttaki mor ibreye göre ne kadar sıkmanızı ya da gevşetmenizi kabaca tahmin edebilirsiniz.Pencerenin sağ tarafını kaplayan kısımda ise ibre ve o anda varolan referans notayı gösterir. Yani eğer o anda elinizdeki çalgının herhangi bir teline vurursanız size hangi nota olduğunu gösterir.Veya sesinizle programı test edebilirsiniz! Notaları söyleyerek ibreyi ve notayı istediğiniz değere getirmeye çalışın. Mesela La sesi vererek " A " ibre değerini en ortaya getirmeye çalışınız. Fakat ilk verdiğiniz La sesi çok farklı nota değerleri ortaya çıkarabilir. Yani siz La verirken ekranda Do (C) , Si (B) gibi farklı notalar görebilirsiniz. Bu durumda sesinizin tonunu değiştirmek zorundasınız.Örnek; Gitar AkorduHerhangi bir enstrümanı akord etmek için ilk önce o aletin akord düzenini bilmeniz gerekir. Mesela gitar için akord düzeni en kalın telden en inceye doğru sırasıyla Mi (E) , La (A) , Re (D) , Sol (G) , B (Si) , Mi (E) düzenindedir.Gitarınızı akord etmek için en kalın telden başlayarak mikrofona tını vermeye başlayın. Gitarda en kalın tel, E (Mi) 'ye vurmaya başladığınızda ibrenin oynadığını göreceksiniz. E (Mi) telinin kulağını alttaki ibreye bakarak gevşetin ya da sıkın. Eğer alttaki ibre istediğiniz notanın solunda kalmışsa sıkmanız , sağında kalmışsa gevşetmeniz gerekir. İstediğiniz notayı sağdaki büyük ekranda yakalayınca ince ayara başlayabilirsiniz. Eğer gitarınızın en kalın teline vurduğunuzda ekranda E (Mi) notası görüyorsanız kulağı sıkarak ya da gevşeterek ibreyi 0 derecesine en yakın hale getirmeye çalışın. Ama tam olarak 0 olması mümkün değil. Çünkü tele vurduğunuzda tını kalınlaşıp inceleşebilir. Gitarda +5 ile -5 dereceleri arası ayar diğer tellerle uyum gösterebilir. Yani tam olarak 0 yapmak için fazla uğraşmanıza gerek yok.Bütün telleri bu şekilde akord ettikten sonra bir defa daha kalın telden başlayarak akordunuzu kontrol ediniz. Çünkü büyük ihtimalle bozulmuş olacaktır. Yine bu şekilde bir kez daha akord ettiğinizde gitarınız akord olmuş olacaktır.
Leave a Comment